De plannen voor een gloednieuw sportcomplex in Lommel, met een zwembad en tennishal, zijn helemaal klaar. Het nieuwe zwembad krijgt een 25 meterbad met zes banen, een apart kinderbad, wellness en een familieglijbaan én een tennishal met vier banen. Een gemeenschappelijke brasserie met een waterspeeltuin of spray park vormt de spil van het hele complex. De tijdelijke vereniging Pellikaan – Optisport zal voor een periode van 30 jaar instaan voor de bouw en de uitbating van het complex.

Historiek
Het huidige zwembad is al 45 jaar in gebruik. In die periode hebben we flink geïnvesteerd om de infrastructuur up to date te houden. In 1991 werden alle technische installaties, de gevels, daken en het buitenschrijnwerk gerenoveerd. Toen werden ook de inkomhal, een cafetaria en de buitenglijbaan bijgebouwd. In 2006 hebben we – onder andere – de kleedruimtes volledig vernieuwd. Vanuit de wetenschap dat de levensduur van het huidige zwembad niet eindeloos is en rekening houdend met de noden en beperkingen van het huidige zwembad en de huidige tendensen in het zwemgebeuren, bleek de bouw van een nieuw zwembad de beste optie.

Belangrijk uitgangspunt voor de stad bij de bouw van het nieuwe zwembad was zeker en vast de uitbreiding van het educatieve aanbod en het creëren van mogelijkheden voor onze kinderen om te leren zwemmen. De bestaande verenigingen moesten een plek krijgen in het nieuwe bad en er moest meer aandacht zijn voor kleuter- en peuterzwemmen, waarvoor momenteel geen voorzieningen zijn. Het nieuwe ontwerp beantwoordt perfect aan deze uitgangspunten.

Optisport Lommel
Het nieuwe complex zal het nieuwe hart vormen van sportpark De Soeverein. “Pure Beleving bieden” staat centraal in het sportcentrum. Het complex biedt een zwembad, een tennishal en een uitgebreide brasserie met terras. Het sportcentrum zal een centrale rol vervullen als ontmoetingsplek voor tennissers in de tennishal en op de buitenterreinen, zwembadbezoekers, atleten van de atletiekclub, bezoekers aan de speeltuin en alle andere sporters en recreanten in sportpark De Soeverein. De brasserie vormt de spil van het gehele sportpark, waar iedere bezoeker terecht kan voor een hapje of drankje, kan ontspannen op de terrassen en kinderen kunnen spelen in het spray park.

Het zwembad kent diverse zones met een 25-meter sportbad, een instructiebad, een thematisch bad met verschillende dieptes voor de allerjongsten, een whirlpool met sauna’s en een familieglijbaan. De zwembaden worden uitgerust met een entertainmentsysteem, zodat de zwemaccommodatie met licht, geluid en bewegende beelden telkens een passende beleving krijgt.

De prijzen
Het nieuwe zwembad zal ook in de toekomst aan zeer democratische tarieven toegankelijk blijven:

  • Kinderen tot en met 3 jaar betalen 0,5 € per zwembeurt;
  • Kinderen vanaf 4 tot en met 11 jaar betalen 2,5 € per zwembeurt;
  • Tieners van 12 tot 18 jaar betalen 3 € per zwembeurt;
  • Volwassenen vanaf 18 jaar betalen 3,5 € per zwembeurt.

Ondanks het uitgebreider aanbod is dit slechts een lichte stijging ten opzichte van de huidige tarieven. De prijzen liggen nog een stuk lager dan de tarieven in de omliggende gemeenten. Voor de scholen en de clubs verandert er niets.

Timing
De bouw van het sportcentrum zal eind 2016, begin 2017 starten. De opening is voorzien in het najaar van 2018. Van zodra het nieuwe zwembad open is, starten de afbraakwerken van het oude gebouw.

Momenteel telt het zwembad ongeveer 110.000 bezoekers per jaar. Naar verwachting zal dat aantal, omwille van het grotere bad, de uitgebreidere mogelijkheden en de uitgebreidere openingsuren, met de helft stijgen als het nieuwe bad opent.

Afbeelding_ Sahara_Sportcentrum
Afbeelding_ Sahara_Sportcentrum
Afbeelding_ Sahara_Sportcentrum
Afbeelding_ Sahara_Sportcentrum
Afbeelding_ Sahara_Sportcentrum
Afbeelding_ Sahara_Sportcentrum
Afbeelding_ Sahara_Sportcentrum